Eten Drinken in Indonesië Keuken

Eten en drinken in Indonesië en de keuken

Op deze pagina vindt u alles over de eten en drinken in de Indonesië en de keuken, waarvan u tijdens een Indonesië vakantie van kunt genieten.

Het is eigenlijk verbazend dat we kunnen spreken van dé Indonesische keuken in een land van meer dan 13.000 eilanden. Toch is dat mogelijk, want de basis van elke maaltijd, van Noord-Sumatra in het westen tot West-Papua in het oosten, is gekookte witte rijst of nasi putih. Zelfs bij het ontbijt wordt rijst gegeten, meestal zijn dit restjes die opgebakken worden. Als toerist hoeft u niet bang te zijn dat u de hele dag door rijst moet eten tijdens de vakantie reis door Indonesië. In hotels worden gewoon Europees ontbijt en andere westerse gerechten geserveerd. Een ander bindmiddel tussen de eilanden is het gebruik van specerijen, kokos, chilipepers en inheemse kruiden en grassen. Er zijn weinig andere land ter wereld waar zoveel verschillende specerijen worden verbouwd als in Indonesië. Rijst mag dan wel de gemeenschappelijke basis vormen van elke maaltijd, maar de bijgerechten variëren zowel in ingrediënten als mate van gekruidheid per eiland of regio. Zo zijn gerechten uit Midden-Sumatra, uit de zogeheten Padangkeuken, doorgaans zeer heet en bevatten veel gember. In vergelijking daarmee wordt op Java veel milder gekookt, hier en daar zelfs zoetig, onder meer door het gebruik van gula jawa, de Javaanse suiker. Hoe verder weg van het centraal gelegen Java en hoe minder gecultiveerd een eiland is, hoe minder ingrediënten er verkrijgbaar zijn en hoe minder verfijnd de kookgewoonten zijn. Verblijft u in Kalimantan, dan zult u daar geregeld pens, hart en darmen op het menu vinden. Op het overbevolkte Java heeft de bevolking geen ruimte om vee in de weide te stallen en eet men daarom veel plantaardig voedsel als tahoe en tempé. De Molukkers serveren vis en sago, want dat is daar veel voorhanden. De religie van een streek heeft ook invloed op de ingrediënten. De Hindoeïstische Balinezen eten als enige in Indonesië varkensvlees, terwijl rundvlees, populair in de gehele archipel, voor hen taboe is. Het water uit de kraan is niet geschikt om te drinken. Overal in Indonesië zijn flessen gezuiverd drinkwater te koop. Evenals frisdranken en vruchtensappen. Ondanks het verbod van de islam op alcoholhoudende dranken, doen de meeste Indonesiërs hier niet moeilijk over. Het in Indonesië geproduceerde bier, Bintang en Anker, is overal te koop, maar sterke drank is moeilijker te krijgen. Koffie, kopi, is gemaakt van de uitstekende Indonesische koffiebonen en ook thee, teh, is alom verkrijgbaar.

Terug naar de algemene Vakantie Indonesië Reizen pagina.


© 2024 adventuresglobe.nl - alle rechten voorbehouden - Algemene voorwaarden - Copyright
KVK NL: 51355043 0000 - Alle prijzen zijn inclusief BTW.