Vakantie Indonesië Reizen - Indonesië

Vakantie Reizen Indonesië

Hier vindt u veel informatie voor uw Vakantie Reizen Indonesië. Ook treft u hier enkele voorbeelden van prachtige rondreizen, bouwstenen en excursies. Voor de diverse reizen kan er gekozen worden uit vele verschillende hotels en programma's. Op deze manier kunt u uw eigen vakantie naar Indonesië zelf samenstellen of u kunt zich laten inspireren en kiezen voor een 'op maat' programma geheel afgestemd op uw eigen specifieke wensen.

Bij onze Indonesië reizen kunt u kiezen voor een totaal pakket, maar ook voor losse onderdelen als bouwstenen, excursies of tickets. Adventures Globe is specialist voor verre reizen naar Indonesië, individueel of in kleine groep, maar altijd afgestemd op uw eigen wensen. Uw eigen Indonesië reis moet een fantastische ervaring en herinnering worden en daar kunt u bij ons van op aan!

Kies uw bestemming en reistype uit ons totale productaanbod en vraag via enkele eenvoudige stappen via onze website, gemakkelijk en snel een gratis offerte aan voor uw droomreis!

Algemeen Indonesië
De Republiek Indonesië bestaat uit ruim 17.000 grote en kleine eilanden en is daarmee is de grootste archipel ter wereld. De archipel ligt tussen de continenten Australië, Azië en de evenaar. De bevolking concentreert zich op de hoofdeilanden Java, Kalimantan, Papua, Sulawesi en Sumatra. De verschillende eilanden kennen verschillende culturen, met Indische, Arabische, Chinese, Europese en Maleisische invloeden. Indonesië herbergt 's werelds grootste bloem, de Rafflesia, die groeit op Sumatra en de Komodo draak, die leeft op het eiland Floris. De orang oetans vormen eveneens een belangrijke bezienswaardigheid van Indonesië. 

Cultuur Indonesië
Tijdens het reizen door Indonesië zal het opvallen dat bepaalde gebruiken in Indonesië afwijken van wat we in Nederland of België gewend zijn. Hoewel moderne huizen en hotels door de westerse invloed voorzien zijn van moderne badkamers met  douches, treft men soms nog de traditi­onele mandi-bak aan. Men behoort niet in de grote bak water, kamar mandi, te gaan zitten maar juist met een klein emmertje water uit de bak te scheppen en het water over zich heen te gooien. Indonesiërs gaan minimaal twee keer per dag in bad en houden van goede lichamelijke verzorging. Verder gebruiken Indonesiërs geen toiletpapier, maar vegen zich af met water uit een fles waarbij ze hun linkerhand gebrui­ken. Dit verklaart waarom men niet met de linkerhand aangeeft of aanneemt en niet met de linkerhand eet. Bent u linkshandig, wees dan voorbereid op verbaasde opmerkingen en probeer wat vaker uw rechterhand te gebruiken. Indonesiërs zijn over het algemeen bijzonder vriendelijk en open. Waar u tijdens de Indonesië rondreis ook komt, u zult dikwijls door kinderen en zelfs volwassenen worden begroet met ‘Hello Mister’, ook als je een vrouw bent. Het stellen van allerlei persoonlijke vragen over leeftijd, salaris, religie en andere persoonlijke zaken is in Indonesië de gewoonste zaak van de wereld. De keerzijde van al deze gezellige praatjes is dat Indonesiërs soms de tijd uit het goed verliezen en regelmatig te laat op afspraken verschijnen.

Bevolking Indonesië
Er wonen maar liefst 250 miljoen mensen in Indonesië en daarme is het qua inwoneraantal het derde grootste land van de wereld. Jakarta, de hoofdstad en regeringszetel van de Republiek Indonesië heeft een bevolking van ongeveer 10 miljoen inwoners. Het merendeel van de bevolking is moslim, hoewel dit niet de officiele staatsreligie is. Javanen vormen de grootste en politiek gezien de meest dominante etnische groep. De eenheid van de bevolking in Indonesië wordt gevonden in de nationale taal, een moslimmeerderheid en een geschiedenis van kolonisatie en het verzet tegen deze kolonisatie.

Religie Indonesië
In Indonesië woont op de grootste islamitische gemeenschap ter wereld. Ongeveer 86 procent van de bevolking is islamitisch. Het overige deel van de Indonesische bevolking belijdt het christendom, ongeveer 10 procent, het hindoeïsme voor 3 procent, en het boeddhisme of animisme, beiden 1 procent. Hoe verder je naar het oosten gaat, hoe meer christenen en 'overigen' je tegenkomt. In praktijk bestaan er in Indonesië een scala aan variatie van religieuze zienswijzen en gebruiken die sterk gekleurd zijn door plaatselijke tradities welke van generatie op generatie worden overgedragen. Deze plaatselijke gedefinieerde zienswijze bepalen de structuur van elke gemeenschap en staan in Indonesië bekend als adat, de gewoonten van een etnische groep of gemeenschap. Opvallend is dat welke bevolkingsgroep dan ook vaak de verschillende religieuze beleving en de adat met elkaar combineert. Iemand die zich houdt aan de wetten van de islam, kan zich daarnaast best bezighouden met andere praktijken, zoals het branden van wierook en het brengen van kleine offers aan plaatselijke geesten. De Adat wordt ook gecombineerd met Mystiek in Indonesië. Veel aanhangers van de islam combineren islamitische rituelen met een diepgewortelde mystiek, die teruggrijpt op de pre-islamitische tijd. Voor menig moslim is er meer tussen hemel en aarde dan het blote oog kan zien. Verdwaalde zielen, geesten en sproken en andere onzichtbare wezens bevolken de mystieke wereld met hun goede en kwade krachten. Magische krachten die gewone stervelingen kunnen oproepen met hulp van mystici. Op Bali is het hindoeïsme alom aanwezig. Op straat struikel je letterlijk over de offerandes. Elk huis heeft een familietempel, elk wijk zijn eigen buurttempel en elk veld een offerandeplek voor de rijstgodin. Het geloof biedt de gelovigen houvast en structuur, en een overdaad aan ceremonies en zuiveringsrituelen. Alles bij elkaar zal een Balinees tijdens zijn leven aan letterlijk honderden rituelen en feesten deelnemen en er veel tijd en geld in investeren. Het animisme vindt men ook veel terug in Indonesië, met name in de moeilijk toegankelijke binnenlanden van Indonesië zoals op Kalimantan en West-Papua zijn veel mensen animist. Ze geloven dat alle materie 'bezield' is en dat er geesten in ieder mens, dier en voorwerp huizen. Vele honderden geesten wonen in bossen, rivieren en heuvels. Het tevreden stellen van geesten is een integraal onderdeel geworden van het leven. Tatoeages en gezegende amuletten moeten geluk brengen of beschermen tegen kwade invloeden. Wie bezeten is door de duivel of een kwade geest, gaat naar een sjamaan, medicijnman of geestenbezweerder. Verschillende volkeren geloven niet alleen in animisme, maar doen ook aan voorouderverering, een gewoonte om de zielen van overleden familieleden te aanbidden.

Taal Indonesië
Op de Indonesische eilanden worden ongeveer 350 verschillende talen en dialecten gesproken. De officiële nationale taal van Indonesië is Bahasa Indonesia dat door het merendeel van de bevolking als tweede taal wordt gebruikt naast het lokale dialect. Het Indonesisch is een Austronesische taal en verwant aan talen van Oceanië, de Filipijnen, Maleisië en talen van enkele bergvolkeren in Vietnam en Cambodja. In de toeristische gebieden kunt u terecht met Engels en sommige ouderen spreken ook nog een aardig woordje Nederlands, hoewel niet altijd van harte. Enkele woorden in Bahasa Indonesia zijn 'goedendag', 'selamat siang' en 'dank u wel', 'terima kasih'.

Feesten Indonesië
Indonesië kent tal van nationale feestdagen en religieuze feesten, zoals de islamitische, boeddhistische, hindoeïstische en christelijke. Belangrijke nationale feestdagen in Indonesië zijn Nieuwjaarsdag op 1 januari, Kartini-dag, een soort moederdag op 21 april, Onafhankelijkheidsdag op 17 augustus en Hari Pancasila op 1 oktober. Deze laatste feestdag herinnert aan de vijf basisprincipes van de Pancasila, namelijk het geloof in één god, eenheid van Indonesië, beschaafde medemenselijkheid, democratie en sociale gelijkheid voor alle Indonesiërs. De Islamitische feestdagen in Indonesië zijn gebaseerd op de Islamitische kalender met waarnemingen van de maan, en daarom afwijkend van de telling van de Westerse, Gregoriaanse kalander. Volgens de Westerse kalander schuiven de Islamitische feestdagen ieder jaar een dag of tien naar voren. De Ramadan is het belangrijkste Islamitische feest. Het feest duurt de hele negende maand van het Islamitische jaar en is de vastenmaand. Tijdens deze periode mogen moslims tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten, drinken of roken. Vasten is een van de belangrijkste plichten van een moslim. De Ramadan kan leiden tot enig ongemak want veel restaurants en winkels zijn dicht en het eten, drinken en roken in het openbaar wordt niet erg op prijs gesteld. In toeristische gebieden wordt voor toeristen natuurlijk wel gewoon gekookt en gezorgd. Het driedaagse Suikerfeest, Idul Fitri, volgt direct op het vasten van de Ramadan. Het offerfeest, Idul Adha, begint op de tiende dag van de laatste maand van het jaar. Andere belangrijke dagen zijn Tahun Baru Hijriyana, de Islamitische nieuwjaarsdag en Maulud Nabi, de geboortedag van de profeet Mohammed. Vele andere religieuze feestdagen in Indonesië, zoals de Chinese, Boeddhistische en Hindoeïstische en feestdagen zijn eveneens gebaseerd op een maanjaar en vallen volgens onze kalender ieder jaar weer op een andere datum. Het Chinees Nieuwjaar; Balinees Saka, Balinees Nieuwjaar, Nyepi, het Hindoe nieuwjaar en Waisak ter herdenking van de geboorte en dood van de Boeddha.

Fooien Indonesië
In eenvoudige eetgelegenheden voor locals is het in Indonesië niet gebruikelijk om een fooi te geven. In eetgelegenheden waar vooral toeristen komen verwacht men dat wel. Afhankelijk van de mate van tevredenheid geeft men vaak 5 tot 10 procent van de rekening aan fooi. Ook is het gebruikelijk om aan gidsen en chauffeurs een fooi te geven. Fooien aan begeleidend lokaal personeel worden eveneens vaak gegeven. De chauffeur en reisbegeleider die de hele reis met u meereizen kunt u ook een fooi geven als u vindt dat hij of zij het werk naar tevredenheid heeft verricht. Als richtlijn voor de fooi voor de chauffeur en de bijrijder geldt ongeveer 1 Euro per reiziger per dag.

Tijden Indonesië
Indonesië kent drie tijdzones. Op Java en Sumatra loopt de klok in de winter zes uur voor op onze tijd en in de zomer vijf uur. Op Kalimantan, Sulawe­si en de Kleine Sunda Eilanden, inclusief Bali, zeven uur in de winter en zes uur in de zomer. Op de Moluk­ken en Papua Barat loopt de klok in de winter maar liefst acht uur voor op onze tijd. In de zomertijd is het tijds­verschil dan weer een uur minder. Banken in Indonesië zijn op werkdagen doorgaans open van 8.00 tot 15.00. Op zater­dagen zijn er slechts enkele vestigingen geopend en slechts tot 12.00 uur. Postkantoren zijn van maandag tot en met donder­dag tussen 8.00 tot 15.00 uur open. Op vrijdag en zaterdag zijn postkantoren slechts geopend tot respectievelijk 11.00 uur en 14.00 uur. De meeste winkels in Indonesië zijn open van 8.00 tot 21.00 uur. Sommige kleine zaken sluiten pas ‘s avonds laat. Veel winkels zijn ook op zondag open.

Kleding Indonesië
Indonesiërs kleden zich doorgaans netjes, ook mensen die het niet breed hebben. Netjes betekent schoon, gestreken en niet kapot. Kijk niet raar op als een Indonesiër zich meerdere keren per dag verkleedt. Hoewel men weet dat toeristen andere gewoontes hebben, op vakantie zijn en informeler gekleed gaan, verwacht men in Indonesië wel dat buitenlandse bezoekers fatsoenlijk gekleed gaan. Wanneer je een tempel of moskee bezoekt, dien je schouders en benen te bedekken. Wees rustig en toon respect, loop niet voor biddende mensen langs en informeer altijd of er gefotografeerd mag worden. Bij een bezoek aan een tempel dient men meestal een sarong te dragen. Deze is meestal ter plaatse verkrijgbaar. Tijdens een vakantie Indonesië kunt u het beste praktische kleding meenemen mee te nemen die zich makkelijk laten combineren. In de kledingkeuze dient men respect te tonen voor de lokale cultuur, het dragen van korte broeken en t-shirts is echter geen probleem.

Communicatie Indonesië
Bellen kan vanuit een postkantoor of een hotel, bij commerciële kantoortjes, Wartel of bij Telkom, de door de overheid gerunde telecommunicatiecentra. Over het algemeen zijn de verbindingen best goed, maar de tarieven verschillen echter nogal. Het internationale landennummer voor Indonesië is 0062, voor Nederland 0031 en voor België 0032. In Indonesië kan men ook met de mobiele telefoon bellen, met uw eigen of locale simkaart. Dit betekent echter niet dat er overal en altijd bereik is. In de afgelegen gebieden is dat zeker niet het geval. In grote steden en plaatsen waar toeristen komen zijn internetcafés. Hier kunt u bijvoorbeeld Skypen met het thuisfront.

Elektriciteit Indonesië
De netspanning in Indonesië is 220 volt, een enkele keer komt 110 volt voor. Nederlandse stekkers passen op de meeste niet-geaarde stopcontacten, hoewel soms een beetje stroef. Stroomstoringen komen met enige regelmaat voor. Een verloopstekker, reservebatterijen en een zaklamp kunnen handig zijn tijdens de Indonesië vakantie reizen.

Fotografie Indonesië
Wanneer men mensen wil fotograferen in Indonesië, vraag dan altijd eerst om toestemming (permisi?) of maak een gebaar waarmee duidelijk wordt dat u iemand op de foto wilt zetten. Neem de tijd en maak contact, desnoods met handen en voeten. Laat ook het resultaat zien als u een foto hebt gemaakt met een digitale camera. Vraag toestemming wanneer u religieuze ceremonies wilt fotograferen. Het is vaak geen probleem, al verwacht men soms wel een kleine donatie. Gebruik van flitslicht is meestal verboden, zoals bij tempel­festivals op Bali. Foto's van badende mensen zijn niet toegestaan, men ervaart dat als een inbreuk op de privacy. Verder is het verboden om strategische plaatsen als vliegvelden, militaire kampementen, bruggen, overheidsgebou­wen, havens en dergelijke te fotograferen.

Gezondheid Indonesië
Vaccinaties voor Indonesië zijn beslist aan te raden. Hoeveel en welke vaccinaties u nodig heeft, hangt af van de soort reis en het gebied dat u bezoekt tijdens het reizen in Indonesië. Voordat u naar Indonesië gaat is het verstandig om contact op te nemen met een reisdokter. Het is handig om een kleine reisapotheek mee te nemen naar Indonesië met daarin pleisters jodium, gaasjes en middelen tegen koorts, verstopping, diarree, reis- of zeeziekte, insectenbeten en zonnebrand. Verder vitaminetabletten ORS zout, Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging, een thermometer, muggenrepellent (DEET) en voor de hygiëne onderweg een flesje desinfecteer gel en ontsmettingsdoekjes. Ook is het handig om, indien in bezit, het gele vaccinatie boekje en internationale verzekeringspas mee te nemen. Voor sommige medicijnen heeft u een Engelstalige medische verklaring nodig. De zorg in Indonesië is niet te vergelijken met dat in het Westen. Dokters en apotheken zijn er ook minder te vinden en de apotheken bezitten meestal geen volledig assortiment. potheken. Het is verstandig om preventieve maatregelen te nemen om ziekte te voorkomen. Zo kunt u bij aankomst het beste de tijd nemen om te acclimatiseren en voorzichtig te zijn met de felle zon. Zoek de schaduw op of draag een hoofddeksel en zorg dat u voldoende drinkt.

Veiligheid Indonesië
In Indonesië kunt over het algemeen bijzonder veilig reizen. Zakkenrollen, tasjesroof en straatovervallen komen overal ter wereld voor, ook in de grote steden in Indonesië. Kleine criminelen zijn vooral actief in het gedrang op markten, in de bus en op bus- en treinstations. Let hier goed op uw spullen. Geld en belangrijke papieren kan men het beste in de kluis van het hotel bewaren. Het kan handig zijn om vooraf kopieën te maken van belangrijke reisdocumenten. Deze kunt u eventueel ook scannen en in de cloud bewaren zodat u er overal en altijd over kunt beschikken.


© 2024 adventuresglobe.nl - alle rechten voorbehouden - Algemene voorwaarden - Copyright
KVK NL: 51355043 0000 - Alle prijzen zijn inclusief BTW.