China, een wereld achter de muur.
Reizen naar China
Toen Dzjengis Kahn voor het eerst de Chinese Muur zag, kon hij niet weten, dat dit bouwwerk ooit nog eens zou uitgroeien tot een toeristische pleisterplaats van de eerste orde. De muur der muren moet je een keer in je leven hebben gezien. Achter die muur ligt een andere wereld, een rijk geschakeerd land, waar alles anders is, waar een leger van duizenden terracottasoldaten nog steeds de wacht houdt bij het graf van de eerste keizer van China en waar toeristen de Verboden Stad binnengaan. Een voorrecht dat vroeger slechts een enkeling vergund was. De Chinese Muur en de Verboden Stad zijn zo bijzonder, dat ze op de werelderfgoedlijst staan, net als de Keizerlijke Mingtombe, het Zomerpaleis en nog tientallen andere bezienswaardigheden. Mondjesmaat zijn we via de Zijderoute meer te weten gekomen over dit wonderlijke land met zijn verfijnde producten als zijde, porselein en thee, zijn afwijkende geneeskunst, zijn onnavolgbare lettertekens, zijn gevechtsporten als Kungfu en Taichi, zijn vreemde gerechten, zijn diepzinnige Taoïsme, Confucianisme en Boeddhisme. En nog steeds is elke reis naar China een ontdekkingsreis. Het is een land waar diep in de wildernis de reuzenpanda leeft, waar gevist wordt met behulp van aalscholvers en waar kraanvogels leven, die over de hoogste bergtoppen ter wereld trekken. Ook China gaat met zijn tijd mee. Beijing, Hong Kong en Macao zijn moderne steden, waar overal taxi’s zijn en waar een hoteltaxi een stuk duurder is dan een gewone taxi op straat. Het land is zo groot, dat er tientallen binnenlandse luchtvaartmaatschappijen zijn. Air China is de nationale luchtvaartmaatschappij. Er zijn rechtstreekse vluchten vanuit Amsterdam met KLM, China Southern Airlines. Uit Brussel vliegt Hainan rechtstreeks op China. Cathay Pacific, China Airlines Eva Air en Emirates hebben een tussenstop.
Geografie
Het derde grootste land ter wereld (alleen Rusland en Canada zijn groter) strekt zich van noord naar zuid uit over een afstand van ongeveer 4000 km en van oost naar west over 5000 km. Het heeft 22.117 kilometer aan landgrenzen. Daarmee is het ruim 280 keer zo groot als Nederland. De Jangtsekiang is met zijn 6300 km de op drie na langste rivier ter wereld (na de Amazone en de Nijl). Hij wordt op de voet gevolgd door de Gele Rivier met 5460 km. Een meerdaagse boottocht geeft een goede indruk van het Chinese landschap. Langs de rivier staan tempels met reusachtige en mysterieuse Gingko’s, de nationale boom van China. Er zijn verschillende regio’s. De laagvlakte in het oosten is het dichtst bevolkt. In dit kustgebied liggen grote steden als Beijing en Sjanghai in de delta van de Jangtsekiang en de Gele Rivier. De regio ten zuiden hiervan is een rotsig gebied met een grillige kustlijn. Ook dit is dichtbevolkt. Hier ligt Hong Kong en het toeristische eiland Hainan. Helemaal in het noorden aan de kust ligt een bebost gebied, dat vroeger Mantsjoerije werd genoemd. Gaan we landinwaarts naar het westen, dan komen we in het noorden eerst de steppes van Binnen-Mongolië tegen. Hier leven nog nomaden. Nog verder landinwaarts liggen de genadeloze Gobi- en Taklamakanwoestijn. Centraal in het land ligt het lössplateau. Het is het grootste lössplateau ter wereld. De gelige löss is aan komen waaien uit omringende gebieden. De Gele Rivier dankt er zijn kleur aan. In het zuiden tenslotte vinden we bergen, die naar het westen toe steeds hoger worden tot ze uitkomen in de Tibetaanse hoogvlakte, die op zijn beurt begrensd wordt door de Himalaya.
Buurlanden
Vreemd genoeg is China nooit een zeevarend land geworden. Het heeft een kustlijn van maar liefst 14.500 km en die grenst aan vier zeeën: de Oost-Chinese Zee, de Baai van Korea, de Gele Zee en de Zuid-Chinese Zee. Weliswaar hadden de Chinezen al in de derde eeuw voor Christus het kompas uitgevonden, maar die werd kennelijk vooral op het land gebruikt. De Chinezen waren landrotten en dat is ook wel begrijpelijk, als je bedenkt, dat China omringd wordt door 14 verschillende landen. In het noorden door Rusland, Mongolië en Noord-Korea, in het westen door Kazachstan, Kirgizië en Tadjikistan en het zuiden door Afghanistan, Pakistan, India, Nepal, Bhutan, Myanmar (Birma), Laos en Vietnam. Om die volkeren buiten de deur te houden hadden de Chinezen hun Muur gebouwd. De Chinezen moeten dan ook stomverbaasd geweest zijn toen er opeens Europeanen vanuit zee het land probeerden binnen te komen. Hong Kong en Macao herinneren nog steeds aan dit wapenfeit. Ze zijn officieel Chinees, maar het is een totaal andere wereld.
Hoofdstad
Beijing is een van de zes oude steden van China, een metropool, die meegaat met de moderne internationale trends. Het is het politieke, economische, culturele en educatieve centrum van het land. Er zijn tal van universiteiten. Er is een uitgebreid netwerk van treinen, metro’s en bussen. Er zijn restaurants, bars, musea, theaters en operagebouwen. Een Chinese opera is een heel bijzondere ervaring die beslist de moeite waard is. Ook zijn er de Hu Tong, oude woonwijken met kleine gezellige winkeltjes. En natuurlijk heb je er de grote trekpleisters: het Tiananmentplein, de Verboden Stad, de Chinese Muur, de Hemeltempel, de Minggraven en het oude keizerlijke paleis Chengde.
Andere steden
Hong Kong is een voormalige Britse kolonie, die sinds 1997 onder Chinees bestuur staat. Het is een uiterst moderne stad, waar de wolkenkrabbers de hemel in groeien. Het meest bezocht worden Victoria Peak, Victoria Harbour, de Tempelstraat en de nachtmarkt. Er zijn verschillende luchtvaartmaatschappijen, die tussen China en Hong Kong vliegen.
Shanghai is met zijn ruim 23 miljoen inwoners de grootste stad van China. Het lijkt wel of er tien steden bij elkaar zijn gevoegd en dat die steden uit alle delen van de wereld komen. Je krijgt automatisch een kosmopolitisch gevoel, als je in deze megapool rondloopt. Het is de stad van de moderne economie. Bezienswaardigheden zijn Oriental Pearl, The Bund, Nanjing Road en de Jade Boeddha Tempel.
Xian, stond aan de wieg van de Chinese beschaving. Door zijn gunstige ligging in het het stroomgebied van de Gele Rivier en de Wei He was irrigatie mogelijk van de landbouwgebieden. De stad groeide uit tot een metropool en werd de eerste hoofdstad van China en het eindpunt van de Zijderoute. En nog steeds is Xian een van de belangrijkste steden in het noorden van China, niet in de laatste plaats vanwege de horden toeristen die hier naartoe komen, om de wereldberoemde terracottasoldaten te zien. Andere bezienswaardigheden zijn de stadsmuur, de torenklok en de Grote Ganzenpagode.
Eten en drinken
Een land zo groot als China moet wel een gevarieerde cuisine hebben. Vergelijk het maar met Europa, waar de Italiaanse keuken totaal verschilt van de Hollandse pot. In Nederland lijkt het of al het Chinese eten hetzelfde is. Dat komt doordat de meeste Chinezen hier afkomstig zijn uit de kustgebieden. Het staat bekend als de Kantonese keuken. Probeer eens de Dim Sum, hartige hapjes met een overvloed aan thee en keer in gedachten terug naar de reizigers op de Zijderoute, die na een lange reis zich aan deze heerlijkheden te goed deden. Een andere bekende is de Szechuankeuken, afkomstig uit de gelijknamige streek in het midden van China. Kenmerkend zijn de kruidige Szechuan-peperkorrels. De Kantonese keuken en de keuken van Szechuan zijn slechts twee van de acht keukens, die China rijk is. De verscheidenheid hangt samen met wat in een bepaald gebied voor handen is, met de cultuur, de geschiedenis en het klimaat. Ongetwijfeld komt u tijdens uw verblijf de zogenaamde Hot Pot tegen, een soort Chinese fondue. De ingrediënten hangen af van de regio. Drink er thee bij, veel thee.
Klimaat
Het Kunlungebergte is niet alleen de waterscheiding tussen de Gele Rivier in het noorden en de Jangtsekiang in het zuiden, het is ook een klimaatscheiding. Ten noorden van het gebergte is het koeler dan aan de zuidkant. Voor wat temperatuur betreft zijn er binnen China grote verschillen. Verschillen van enkele tientallen graden zijn zowel in de zomer als in de winter mogelijk. Noord China heeft hete zomers met temperaturen van maar liefst 30° C tot 40° C boven nul en strenge winters met temperaturen tot -30° C onder nul, terwijl in Zuid China de temperaturen een stuk gelijkmatiger zijn met een subtropisch klimaat. Het toeristische eiland Hainan helemaal in het zuiden heeft een tropisch klimaat. Het regenseizoen valt daar tussen juli en september. In oktober komen er cyclonen voor. Aan de kust heerst een zeeklimaat. Landinwaarts, speciaal in het noorden, valt nauwelijks regen. Hier vind je uitgestrekte steppen en woestijnen.
Highlights
Enkele highlights in China zijn de Chinese Muur, Mingtombe, Xian, Zomerpaleis,Tiananmentplein, Verboden Stad, Hong Kong, Shanghai en de Grote Ganzenpagode. Vraag naar de mogelijkheden voor China vakanties, rondreizen, strand en vliegtickets bij China specialist Adventures Globe.
Volg ons of word fan
Volg ons voor de aantrekkelijke aanbiedingen en de laatste nieuws.
word fanDownload onze reisgids